Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Anime Cliche #5

#5 Μασκότ ή θάνατος       
    
Θα εμφανίζεσαι σε κάθε επεισόδιο, θες δε θες

Η επίθεση φλωριάς στα anime είναι παλιά και ισχυρή. Πότε με μουνοκλάματα του στυλ ''μη τους σκοτώσεις, δε πειράζει που σου έσφαξαν την οικογένεια'', πότε με χαριτωμένους χαρακτήρες (ο Chopper από ΟΡ είναι καλό παράδειγμα).


Παρόλα αυτά πολλά anime/manga επέζησαν την επίθεση και κράτησαν ψηλά τη σημαία της τεστοστερόνης, αρνούμενα να βάλουν τέτοιου είδους μιάσματα στο σχεδιο τους. Αυτά στις αρχές του '80 που οι άντρες (και οι γυναίκες) είχαν ακόμα τρίχες στα οργανά τους. Έτσι έχουμε σειρές όπως το Ηokuto Νo Κen, Umi No Triton, πχ και πολλά άλλα.

Οι σχεδιαστές όμως και οι εταιρείες δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Προκειμένου να κερδίσουν το αντίστοιχο κοινό της Ντόρας της μικρής εξερευνήτριας ή κάποιον που δε βλέπει κανονικά anime γιατί τα θεωρεί mainstream (true story) και πολιορκημένοι απο στρατιές κοριτσιών που ανέδιδαν τη μυρωδιά που έχει το  αίμα της πρώτης περιόδου, ήθελαν να κάνουν τις σειρές πιο προσεγγίσιμες, λίγο πιο νερουλές ρε παιδί μου, ξεχωρίζοντας μια για πάντα τα είδη που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα (shounen, shoujo, seinen, josei).
Έτσι έχουμε τις μασκότ. Σήμερα όλα τα anime έχουν μια χαριτωμένη μασκότ που απλά πετάγεται σε άκυρες στιγμές λέει κάτι (και καλά) αστείο και μετά πάλι πούλο. Έτσι εσύ δεν τη πολυπροσέχεις αλλά, σα το βιαστή , είναι εκεί και περιμένει πότε θα σε γαμήσει. Επιπλέον είναι η φιγούρα που λιώνει στο merchandise αφού αυτός είναι και ο κύριος λόγος παραγωγής της.

Παρε κατάντια


Κάποια anime το έχουν πάει ένα βήμα παραπάνω και δίνουν λειτουργικό ρόλο στις μασκότ τους. Ενδεικτικά, στο Tsubasa Chronicle η μασκότ (Μokona) χρησιμοποιείται και ως κινητό για να μιλάνε με τη μάγισσα, και ως μεταφορικό μέσο αλλά και ως κατοικίδιο / ψυχολόγος / comic relief / σάκος του μποξ / τασάκι / ανιχνευτής / κάδος σκουπιδιών και γενικά ένα απροσδιόριστο πράγμα που έχει περισσότερο screen time από τη πρωταγωνίστρια. Στο Fairy Tail πάλι οι μασκότ (κάτι γάτες με φτερά) αυξάνονται σε κάθε arc. Έτσι είχαμε στην αρχή 1, μετά βρήκε γκόμενα (2) και τώρα έχει και κολλητό-ανταγωνιστή (3) και μετά βρίσκει και αντίπαλο (4,5). Για να μην αναφέρουμε οτι σε ένα arc αυτές οι μαλακείες είχαν κεντρικο ρόλο! Επίσης υπάρχει και αυτή η ανούσια φιγούρα

Μπουκώσου και ΨΟΦΑ ΗΛΙΘΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑ
Αν υπήρχαν μόνο σε παιδικά anime δε θα με πείραζε, γιατί ντάξει, οκ, λογικό, κατανοητό, το 5χρονο θα βγει ο σχιζοφρενής μαθητής με το πόδι καρέκλας αμα βλέπει μόνο ξεκοιλιάσματα. Οι μεγαλύτεροι όμως, γιατί πρέπει να τα ανεχόμαστε σε anime όπως το Bleach, D.Gray-Man,Toriko, Buso Renkin, History's Strongest Disciple Kenichi, Soul Eater, To Aru Majutsu No Index, Μar, Rave Master, Tower Of DruagaTrigun , TTGL, Kimagure Orange Road, Macross 7, Dai Mahou Touge, Gundam (όχι που θα έλειπε), Eureka 7, και ένα σωρό άλλα, από τελειωμένα harem (Ichiba Ushiro Νo Daimao) μέχρι κάφρικες σφαγές (Higurashi) ή μεταφυσικά (Zombie Loan).
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΓΑΜΗΣΟΥ ΒΛΑΜΕΝΗ ΜΑΣΚΟΤ, ΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΙΜΕ ΜΟΥ!!!!!!

3 σχόλια:

  1. λίγα λόγια για τον Happy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ελπιζω να μην εννοεις τον kon οταν μιλας με αυτον τον τροπο για τις μασκοτ... κ εσυ το ελπιζεις. *ninja mode on*

    ΑπάντησηΔιαγραφή