Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Chrome Shelled Regios - Koukakou No Regiosu

ΧΑΟΣ

Το  Chrome Shelled Regios (CSR για συντομία) είναι από τα anime που θέλει λίγο ψάξιμο για να το καταλάβεις. Όχι ότι έχει κάνα βαθύ νόημα. Δεν είναι από anime που θα σε κάνουν να φιλοσοφήσεις για το νόημα της ζωής καθώς ψάχνεις στο pc πόσο έληξε το Παναιτωλικός-Θρασύβουλος  ή να σκέφτεσαι το τι θα έκανες για να ζήσεις, πίνοντας ένα ζεστό σαλεπάκι ενώ ατενίζεις το ηλιοβασίλεμα στη ταράτσα που έχεις απλωμένα τα άπλυτα. Καμία σχέση. Απλά είναι ένα χάος.  Σου πετάει πληροφορίες που δεν εξηγεί, πετάει από ιδέα σε ιδέα, σου ρίχνει και ένα παρένθετο μικρό anime μέσα στο κανονικό και σου κάνει ένα κεφάλι καζάνι. Όταν όλα μπουν στη σειρά, (με δική σου προσπάθεια, γιατί το anime στα αρχίδια του σε γράφει) και περιμένεις να δεις τι γίνεται μετά, πάλι μένεις με το δίλδο στο χέρι, γιατί το anime  τελειώνει άκυρα, χωρίς εξηγήσεις, χωρίς 2η σεζόν, χωρίς ένα ευχαριστώ στη τελική. Άκαρδοι Ιάπωνες, μας ξεζουμίζετε και μετά μας πετάτε σα βρώμικες μπατονέτες! Και αν έχεις την εντύπωση ότι θα το καταλάβεις αν διαβάσεις το manga, φίλε εδώ γελάει κόσμος μαζί σου. Είναι 4 manga, συν 2 light novels, συν κάτι άλλες πίπες (prequel,sequel, prequel του prequel) που ο τελικός του αριθμός  φτάνει και διψήφιο μη σου πω. Κι όμως!
                                                                    

Υπεύθυνοι για αυτό το μπέρδεμα είναι και ο αποπροσανατολισμένος mangaka , ο Shusuke Amagi,  που δε μπορεί να αποφασίσει κάθε φορά τι στο πούτσο θέλει να κάνει, αλλά και το στούντιο, η Zexcs(δημιουργός των legend of legendary heroes, Sister Princess  μεταξύ άλλων) που το έγραψε στα  μικρά ,σαδιστικά ,ψυχρά κόπρανα της, αφήνοντας το καψερό το CSR να βολοδέρνει μεταξύ φθοράς και πουτσοπρηξίματος. Επίπεδοοοο
Για να κάνουμε όμως μια απόπειρα να βάλουμε  τα πράγματα στη θέση τους.

Πλοκή(;;;;;;)
Η υπόθεση αφορά έναν κόσμο που λέγεται Regios, στο μακρινό μέλλον του. Εκεί η μόλυνση έχει γαμήσει τα πάντα και οι άνθρωποι  ζουν σε κλειστές πόλεις που τους πάνε πέρα δώθε χωρίς να μπορούν να τις ελέγξουν. Κάθε φορά που βρίσκονται, παίζουν ένα fail ξύλο του στυλ  capture the flag και ο νικητής παίρνει ορυχεία για το καύσιμο της πόλης. Έξω από τις πόλεις τώρα ζουν κάτι τέρατα, τα filths monster, που πραγματικά σοδομίζουν και, όποτε το θυμηθούν ή το απαιτεί η εκάστοτε περίπτωση, κάνουν καμία επίθεση στις πόλεις. Μέχρι εδώ καλά.
Ένα υπέρντουκο, ο Layfon Alseif  φεύγει από τη πόλη του , τη Grendan και πάει στη Zuellni, μια πόλη χοντροάσχετων και πιο-weak-πεθαίνεις μαθητών για να σπουδάσει. Εκεί τον παίρνουν χαμπάρι και τον βάζουν στο fail στρατό τους, όπου απλά δεν υπάρχει αντίσταση. Μέχρι εδώ όλα καλά…
                                                            
Το τι γίνεται μετά είναι, άσε. Γίνονται προσπάθειες να εξηγηθεί το πώς φτιάχτηκαν  οι πόλεις και τα συστήματα πλοήγησης, που εδώ είναι κάτι ηλεκτρονικές νεράιδες που υποτίθεται ότι είναι πολύ δυνατές, αλλά και πως ελέγχονται, που φυσικά ποτέ δεν ολοκληρώνονται. Πετάγονται κάτι τύποι με μάσκες λύκων και κάτι λένε για έναν Ignasi που έβλεπε ένα όνειρο (μάλλον ήταν οι καφετζούδες του anime). Αυτούς τους πολεμάει ένας τύπος που ποτέ δεν εξηγεί ποιος είναι. Κάπου  κολλάει η ιστορία μια τύπισσας, τη Saya, δείχνει σε άκυρα σημεία ΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ANIMATION! ΘΑ ΜΕ ΤΡΕΛΑΝΕΤΕ ΔΑΙΜΟΝΕΣ! Και τα ανεξήγητα συνεχίζουν με το πώς δημιουργήθηκαν κάτι υπερόπλα, τα Heavens Blades που τα έχει η Grendan. Τι ρόλο παίζει μια γκόμενα που ίσως ελέγχει τις νεράιδες, γιατί όλες γουστάρουν τον πρωταγωνιστή; ΤΙ ΣΤΟ ΠΟΥΤΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΙΜΕ;;
                                         

Χαρακτήρες

Οι μεγάλες κατηγορίες στο CSR είναι δυο. Οι φίλοι του Layfon και οι λιγότερο φίλοι του Layfon. Kαμία δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Η πρώτη ομάδα:


Mετάφραση:
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΩΣΤΕ ΜΕ!!
Νina Antwalk: Η αρχηγός του λόχου του πρωταγωνιστή. Μια βλαμμένη  κλαψομούνα καργιόλα που όλη την ώρα τρέχει πίσω από τον Layfon σα σκυλάκι. Το παίζει δυνατή αλλά το μόνο που κάνει είναι να νικάει κάτι κομπάρσους και μετά να τρώει πούτσες μέχρι το λαρύγγι. Δε κάνει τίποτε χρήσιμο.



Shirnad: O σκοπευτής της ομάδας. Το παίζει γόης, είναι άχρηστος.

Μηχανικός: Ο μηχανικός της ομάδας, τους φτιάχνει τα όπλα. Επίπεδα κομπαρσίλας: επικίνδυνα υψηλά.

Felli: Μια ψυχοκινητική που ουσιαστικά λειτουργεί σαν το smartphone   της ομάδας, τους επιτρέπει να βρίσκουν πράγματα και να chataroun. Ανέκφραστη στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι του στυλ "δε μου αρέσει αυτό που κάνω" και στο τέλος αυτό ακριβώς κάνει. Γουστάρει τον Layfon (αυτό ισχύει για ΟΛΕΣ τις γυναίκες του anime). Όσο παράξενο  και αν φαίνεται, είναι από τις πιο συμπαθητικές μορφές .                                       

Έτσι είναι σε ΌΛΟ ΤΟ ΑΝΙΜΕ
Layfon: Ο πρωταγωνιστής. Από τις πίο ανέκφραστες μορφές που έχω δει. Κλασσική attention whore και θύμα, καταλήγει να πολεμάει συνέχεια για τη πόλη που πήγε, τη Zuellni. Να σημειωθεί ότι εκέι είχε πάει για να μη πολεμάει. Plan fail. Πού και πού σκάνε εικόνες από το παρελθόν του, που φαίνεται πιο ενδιαφέρον από το παρόν. Ηταν heaven blade receiver , δηλαδή είχε ένα από τα 12 υπερτουμπανο γαμάουα όπλα, και έστηνε αγώνες, τον έδιωξαν όμως γιατί έκοψε το χέρι ενός τύπου. Κρίμα που ένα τέτοιο παλικάρι κατέληξε να είναι το παιδί για τα θελήματα μιας αποτυχημενης πόλης. Είναι τούμπανος και δέρνει κόσμο συνέχεια, με τη κλασσική φάτσα χαιβάνι  που τον χαρακτηρίζει. Aλλα προτιμάς αυτή τη φάτσα όταν παίζει ξύλο, γιατί η εναλλακτική είναι αυτή η φάτσα όταν λέει το πόσο δύσκολα πέρασε στο ορφανοτροφείο, στη προπόνηση, στη Grendan, στους αγώνες, στο σύλλογο φίλων Ξανθόπουλου, στο κομμωτήριο, στο σχολείο που τον πείραζαν τα άλλα παιδάκια.

Leerin:  Μια παιδική φίλη που Layfon που μάλλον ελέγχει τις νεράιδες που κουνάνε τις πόλεις. Επίσης είναι κόρη της πιο δυνατής  τύπισσας του anime, της βασίλισσας της Grendan. Πατέρας της δηλώνει προς το παρόν ο δάσκαλος του Layfon. And that’s all folks!

Υπόλοιποι.


Στο anime παρουσιάζονται και κάμποσοι άλλοι, που όμως είτε επειδή παρουσιάζονται για λίγο, είτε επειδή είναι τελείως ασήμαντοι, είτε γιατί δεν νοιάζει κανέναν να σου πει κάτι γι αυτούς, λίγο πολύ περνούν στο ντούκου. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο αδερφός της Felli, ο Karian Loss, αρχηγός της Zuellni, o οποίος είναι κλασσικός γραφειοκράτης που τον νοιάζει η ασφάλεια της πόλης και έχει και ένα σύνδρομο με την αδερφή του. Άλλη είναι η βασίλισσα της Grendan , (που ποτέ δεν αναφέρει το ονομά της) μια καργιόλα milf που σου σπάει τα αρχίδια όσο παίζει (ευτυχώς όχι πολύ). Οι άλλοι είναι πιο αδιάφοροι και από εεεε…, κάτι αδιάφορο.

Σχέδιο

Το σχέδιο του Regios διακατέχεται από μια τριπλή προσωπικότητα. Οι εξηγήσεις για αυτό είναι δύο. Η πρώτη είναι ότι ο σχεδιαστής ήταν σχιζοφρενής και  άκουγε φωνές από το υπερπέραν. Η δεύτερη είναι ότι το anime το έφτιαξαν τρείς ομάδες. Η πρώτη έκανε τις μάχες. Αντικειμενικά το καλύτερο στοιχείο του anime, ωραία συγκροτημένες, παραδοσιακές και εντυπωσιακές. Really fun to watch. Ωραία σκηνοθετημένες, με όμορφα, κλασσικά power ups, πραγματικά γεμίζουν κάπως τα κενά. Όσο προλαβαίνουν  δηλαδή γιατί με τον Layfon εκεί μέσα κανείς δεν έχει τι θράσος να αναπνεύσει για πολύ.
Η δεύτερη ομάδα έκανε όλα τα άλλα. Και μάλλον βαριόταν. Όταν δε πολεμούν ο τύποι είναι σα να πέφτουν σε νάρκη. Ειδικά όταν φορούν κάτι βλαμμένες μαύρες στολές, εκεί πραγματικά θυμίζουν τα ανθρωπάκια τα Lego, για τέτοια κινητικότητα μιλάμε. Δηλαδή έλεος ρε φίλε, εν έτη 2009 να έχουμε σχέδιο πιο μουντό και ανέμπνευστο και από αίθουσα αναμονής του ΙΚΑ.
 
Πω ρε φίλε, έλεος δηλαδή.
Σα ρομπότ που περιμένει να 
γίνει παλιοσίδερα είναι


Κάπως έτσι μοιάζουν  όταν δε πολεμάν,
 πιστή αντιγραφή όμως.

Για να μην είμαστε και άδικοι, που και που σκάνε κάτι ωραίες σκηνές, κυρίως μακρινά τοπία, ή φάσεις κλεμμένες από άλλα anime, όπως το πανέμορφο Kaze Νo Τani Νo Naushica (η Ναυσικά των Ανέμων, αχ τι μου θύμησες…),  το Tengi Myoh,  ή ακόμα και το outsider Blue Gender. Γενικά το anime  δε έχει καν αποφασίσει τι θα είναι. Harem, high school, sci-fi, drama, comedy, military, τι στο πούτσο θα κάνει στη ζωή του δε ξέρει. Αυτό τα μπλέκει όλα και ό, τι βγει.

H Zuellni. Είναι όμορφη τουλάχιστον

Επίσης η μουσική αποτελεί μια ακόμα εντελώς άκυρη πλευρά. Ανούσια μέχρι εμετού στο μεγαλύτερο μέρος της, ξεχώρισε μόνο ευχάριστα το jingle της battle music, που είναι σαν ήχος κλήσης παλιού κινητού παντόφλας. Θυμάται κανείς κάτι  παλιά Motorola  σαν τούβλα; Ε, κάτι τέτοιο. ΤΟ 2009. ΝΤΡΟΠΉ! Πιασιάρικο όμως. ΔΙΠΛΗ ΝΤΡΟΠΗ!

Η τρίτη ομάδα, επειδή δεν είχε τι άλλο να κάνει, είπε να κάνει άλλο anime. Και επειδή δεν υπήρχαν λεφτά ο σκηνοθέτης είπε "Χώστε τα σε ένα ρε, δε παίζει θέμα, το πολύ  πολύ να μπερδευτούν λίγο παραπάνω αλλά ποιος χέστηκε". Έτσι έχουμε σε άκυρες σκηνές την ιστορία της Saya, μια τύπισσας που βγάζει όπλα από το σώμα της και από την οποία αφήνεται να εννοηθεί ότι προήλθαν τα Heavens Blades και αυτή είναι η μόνη του λογική σχέση  με το κανονικό anime. Η Saya συνοδεύεται από ένα Alucard wannabe που πραγματικά σε διασκεδάζει και σου φέρνει στο μυαλό τον τρανσυλβανό γόη με τα κόκκινα, που αυτό από μόνο του είναι  αρκετό προσόν. Το σχέδιο του είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, ειδικά σε αυτό το anime  από τα καλύτερα σημεία. Θα μπορούσες να το περιγράψεις κάτι ανάμεσα σε Hellsing Ultimate και Darker Than Black, με αναφορές σε Gantz και Sin City! Ωραίο, σκοτεινό σου κινεί τη περιέργεια και σε ψήνει να το δεις. Κρίμα που κρατά τόσο λίγο. Βέβαια, για λόγους σκιώδεις και ύποπτα κινούμενους στη νύχτα του μυαλού του σκηνοθέτη, του Itsue Kawasaki, οι φιγούρες σε αυτό το  μικρο- anime  μιλάνε Αγγλικά με τη γνωστή, αγαπημένη, σάπια ιαπωνική προφορά, επομένως δε σε αφήνει να το ευχαριστηθείς τόσο πολύ. Του αφαιρεί αρκετή σκοτεινίλα και την αντικαθιστά με σκέτη νίλα. Τι να πω, μάλλον θα φοβήθηκαν μην επισκιάσει το κανονικό. Λες και είναι δύσκολο το κέρατο μου με τους κομπλέξες .

Eντυπωσιακό για τα δεδομένα του
O alucard wannabe
H Saya
Ακόμα και τα τέρατα σε αυτό το anime των 15 λεπτών συνολικά είναι καλύτερα απότι στο κανονικό. Δηλαδή ρε πούστη μου, τεράστια τέρατα γεμάτα μίσος, λες και έχουν μόνιμη δυσκοιλιότητα φαίνονται λίγότερο απειλητικά απο ότι μια κρεατόμαζα που θυμίζει το meme FOREVER ALONE
Με το χέρι στη καρδιά, ποιο 
θα προτιμούσατε να δείτε;;;;; 
Και μετά και μετά…
Τι να σας πω κι εγώ. Θα ήθελα να πω κάτι αλλά τα πράγματα δε με βοηθάνε. Όσο το έβλεπα αρκετές φορές μπήκα στο πειρασμό και το προχώρησα μέχρι να βρω κάποια σκηνή που δε με λένε αμπελοφιλοσοφίες και παίζουν ξύλο. Το anime χάνεται στις πολλές ιδέες του και ουσιαστικά δεν αξιοποιεί κάποια. Η πληθώρα ανούσιων fillers χαρακτήρων σε κουράζει. Και δεν είναι να πεις οτι βγαίνει άκρη. Παρόλα αυτά έχει αρκετά καλά σημεία που μου έδωσαν τη δύναμη και το συνέχισα και σε στιγμές το ευχαριστήθηκα  κιόλας (όχι μόνο στη ωμή βία). Θα το συνιστούσα σε κανέναν αρκετά πρόθυμο να ψάξει γι αυτό ή σε κάποιον που θέλει άλλη μια δόση από super-power shounen. Στη τελική αν θες, δες το για τη τιμή των όπλων.

Βαθμός:4/10

7 σχόλια:

  1. 1on ti sou 8umhse, ti sou 8umise??
    2on an dn s areze to anime "i m playin my little violin for you.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτό το anime de to ξέρω καν,πόσο καμένος είσαι,πραγματικά;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. eeeehhh... kai gia poion akribws logo aplwneis ta aplyta soy sthn taratsa? na ta koitas na xairesai?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ws kainourgia lew na proteinw kati...Another..kai kali sas nuxta(12 episodes,se kana exawro vgainei aneta)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. tlk eprepe na dw to Another gia na katalavw to megaleio, de pisteua osous mou to elegan.pou na to fantastw!tha grapsw opws kai dipote, na sai kala!

      Διαγραφή