Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Phi Brain: Kami No Puzzle

Πως το να λύνεις Sudoku φαίνεται coοl

(2011, ongoing) 
Όταν κοίταζα τα anime που θα έβγαιναν το φθινόπωρο, το μάτι μου έψαχνε κυρίως το Shakugan no Shana, που είχα ακούσει ότι θα έβγαζε τρίτη season. Είδα και πολλά άλλα, κακά, όπως το αναμενόμενα απογοητευτικό Maken-ki, για το ξερατό του οποίου θα μιλήσω άλλη φορά, αλλά και καλά, όπως το Μirai Nikki. Τέλος είδα και αυτό το καινούργιο , χωρίς ρίζες anime (δεν ήταν manga, video game, ούτε όνειρο καυλωμένου otaku να το δει) Phi Βrain λοιπόν. 

Αρχικά, η κεντρική ιδέα του με ξενέρωσε. Ένας τύπος λύνει γρίφους. LAME!!!.Φίλε, σκέφτηκα, αυτό το κάνει κάθε τελειωμένη γριά στο κομμωτήριο καθώς περιμένει για τη μάσκα. Γιατί να δω ένα anime που ο ήρωας έχει τα ίδια χόμπι με τη τρίτη ηλικία, και με τους εντελώς λιωμένους no-lifers που κάθονται και σχολιάζουν το τελευταίο τεύχος του "Τεστ";



Αποφάσισα όμως να του δώσω μια ευκαιρία, κυρίως λόγω της εταιρείας. Το έχει φτιάξει η Sunrise. Δε μπορείς λοιπόν παρά να δώσεις μια μύξα προσοχής στην εταιρεία που έφτιαξε το Cowboy Bebop, Inuyasha,  Kekkaishi. Ή αν είσαι mechaτζης που πάντα θα ξεχωρίζουν και λόγω ιστορίας και λόγω ανωμαλίας, το Gundam, Armored Trooper Votoms. Και φυσικά, το Code Geass. Ειδικά όταν το anime το έχει σκαρώσει ο μεγάλος Sato Junichi (Evangelion και όποιος αντέξει, ο Ikari τα’ χει παίξει), η μύξα γίνεται  εσωτερική αλυσίδα που σε τραβάει όπως το μουνί το καράβι.

Και τελικά δε με απογοήτευσε. Το Phi Brain  είναι ένα διασκεδαστικό, δροσερό (μου φαίνεται λίγο gay επίθετο για anime αλλά θα το κρατήσω) shounen με δυνατό σχέδιο, ευχάριστους χαρακτήρες και ευχάριστη πλοκή, αν και κάπως νερουλή και κουλή. Πιο συγκεκριμένα.

Πλοκή 

Όπως είπα, το κυρίως θέμα εδώ είναι οι γρίφοι. Sudoku, puzzle, λαβύρινθοι, τελίτσες, φιδάκια, γυναικεία ψυχολογία, όλα παίζουν. Εδώ μάγκας είναι αυτός που τους λύνει πιο γρήγορα  και όχι το ντούκι, ο γαμιάς της γειτονιάς ή αυτός που θέλει να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο για να τον προστατέψει από το κακό και το άδικο. Έτσι έχουμε τον Daimon Kaito, το κακό παιδί, που θεωρεί ότι οι γρίφοι έχουν αισθήματα και τους ξεπαστρεύει σε 10 νανοsec τον καθένα. Εξαιτίας αυτού, μια κακή οργάνωση τον θέλει, γιατί και καλά έχει τη δυνατότητα να φτάσει στο Phi Brain (Φ μυαλό, οι μαθηματικοί ίσως ξέρετε τι είναι) για να λύσει το γρίφο του θεού. Ναι, κοιτάξτε, μπάζει λίγο, ειδικά όταν στην εικόνα μπαίνουν οι κακοί. Οι τύποι απλά φτιάχνουν γρίφους που σε σκοτώνουν αν δεν τους λύσεις. Κάπως σαν την ενόχληση που νιώθεις όταν ένα σταυρόλεξο σε ρωτάει "βασιλιάς της Ζανζιβάρης με 25 γράμματα" και συ φυσικά δε ξέρεις, μόνο στο πιο σοβαρό. Γενικά όλος  ο κόσμος εκεί είναι καυλωμένος με τους γρίφους, από τους ήρωες μέχρι τους κομπάρσους στις σκηνές πλήθους, τη τηλεόραση και τα σχολεία. . Τα πάντα όλα έχουν γρίφους. Κάπου διάβασα ότι με τους γρίφους νιώθεις ότι συμμετέχεις στο anime γιατί και καλά προσπαθείς να τους λύσεις, σα αστυνομικό ένα πράγμα. ΑΡΧΙΔΙΑ ΓΚΟΓΚΟΛΕΖΙΚΑ! Anime θέλω να δω φίλε, όχι να περάσω την ώρα μου στο πλοίο,  ούτε να πιάσω δουλειά σε σταυρολεξάδικο. Επίσης οι γρίφοι τρώνε κλωτσίδια με τη ταχύτητα του φωτός,  τόσο που σχεδόν δεν τους προσέχεις. Απλά νιώθεις τη παρουσία και βλέπεις άλλους να ασχολούνται. Είναι πάνω κάτω σα τσόντα. Άλλοι πηδάνε.
Άλλα πιο ειδικά χαρακτηριστικά δεν έχει. Τυπικό shounen, επομένως η πρωτοτυπία δεν είναι το στοιχείο του. Αρχίδια κακοί του ενός επεισοδίου, μούφα στημένες συνομωσίες που δεν δημιουργούν καμία ένταση και ωραίες φάσεις ψιλοκωμωδία. Αυτά.

Σχέδιο
 
Το σχέδιο του Phi Βrain είναι πραγματικό καλό, από τα πιο ενδιαφέροντα του φθινοπώρου. Είναι το δυνατό χαρτί του anime και θα προσελκύσει κυρίως  βαρεμένους τυπάδες που είναι ικανοί να δουν και την αναπαραγωγή της μύγας εάν έχει καλό animation, αλλά και κανονικούς ανθρώπους. Μοιάζει να έχει δεχτεί πολλές επιρροές από Air Gear. Θα ανέφερα την άκυρη κεντρική ιδέα (πατίνια-γρίφους) αλλά έχω καλύτερο. Πάρε

                     
                               Daimon Kaito (Phi Brain) - Ikki (Air Gear)

Δεν είπα ότι είναι και αδέρφια, για επιρροές μίλησα. Και μια ομοιότητα υπάρχει αναμφισβήτητα. Γενικότερα όμως το σχέδιο του Phi Brain είναι πολύ καλύτερο. Έχει μια φρεσκάδα (και άλλος gay χαρακτηρισμός, ας το αγνοήσουμε, δε συνέβη ποτέ), τόσο στα χρώματα όσο και στις γραμμές, που σε κάνει άμεσα δεκτικό απέναντι του.

Ψςς επικούρα και έτσι, κάτι σαν ναός των puzzle. 
Που είσαι ρε μάνα να το δεις !

Nιώθεις αρκετά ασφαλής να παίζεις με τέτοιες λέξεις; 
Χαρακτήρες

Αρχικά έχουμε τον πρωταγωνιστή, τον Daimon Kaito. Ένας τύπος με δραματικό παρελθόν, καθώς έχασε τους γονείς του από έναν γρίφο. Έχει μόνο μία καλή ανάμνηση, μια γαμόσπιτη καλή ανάμνηση που σε 14 επεισόδια φτάνει να γεμίσει επ μόνη της! Το μόνο που τον νοιάζει είναι να λύνει γρίφους. Σοβαρός, γραψαρχίδης, λίγο σαλεμένος γιατί θεωρεί ότι οι γρίφοι έχουν αισθήματα. Γενικά γι αυτόν τα puzzle  είναι κάτι σαν τις και καλά ψαγμένες τύπισσες: το παίζουν δύσκολες, αλλά θέλουν να λυθούν (από τις χειροπέδες, ξέρεις εσύ…). Επίσης φοράει στο χέρι μια χρυσή κουκουβάγια που όταν τα βρει σκούρα, τον βοηθά να λύσει το εκάστοτε γρίφο σε ταχύτητα μεγαλύτερη της διάρροιας.

Άλλη φιγούρα είναι η πρωταγωνίστρια, η Ιtō Nonoha, παιδική φίλη του Κaito που τον γουστάρει. Γενικά στα shounen αν δεν γνωρίσεις τη γκόμενα σου όταν είσαι πέντε, στη παιδική χαρά, δύσκολα πηδάς μετά. Η Nonoha, όσο παράξενο και αν φαίνεται, δεν ασχολείται με γρίφους. Όποτε έχει αναλάβει όλα τα άλλα. Είναι ντούκι, κάνει θέατρο, κοινωνικές επιστήμες, τα πάντα. Τα πάντα, η κοπέλα είναι η προσωποποίηση της θεωρητικής κατεύθυνσης. Αλλά, δε λύνει γρίφους, επομένως οι υπόλοιποι τη περιφρονούν και θα τη θεωρούσαν πιο άχρηστη και από τη Sakura  στο Naruto, αν ήξεραν τη δεύτερη.

Η Nonoha  σε μια προσπάθεια βιασμού του Kaito
Για να είμαι ειλικρινής, οι περισσότεροι χαρακτήρες στο Phi Βrain είναι γαμημένοι κομπάρσοι που δεν κάνουν κάτι ουσιαστικό, απλά γεμίζουν το χώρο και καμία φορά σε ευχαριστούν, βοηθούν στο να λυθεί κάνας γρίφος ή βάζουν δικούς τους. Θα τους αναφέρω όμως γιατί είναι φιλότιμα παιδιά και είναι κρίμα.

Gammon Sakanoue: Φίλος και ανταγωνιστής του Kaito. Θέλει τους γρίφους για τα λεφτά. Υποψιάζομαι ιστορία ελληνικού σινεμά, γεμάτη φτώχια και ανέχεια. Next

Cubic Galois: Άλλο φρικιό. Εφευρίσκει ρομπότ και ψιλοσπάει μπάλες. Αυτά.

Aυτό αριστερά είναι το επόμενο μέλος της παρέας. Είναι ΑΝΤΡΑΣ, ΜΕ ΠΟΥΤΣΑ, ΠΕΟΣ ,ΜΑΛΑΠΕΡΔΑ! Επιβεβαιώνεται τουλάχιστον η επιρροή του Air Gear . Κατά τα άλλα είναι ένα ευγενικό παλικάρι ονόματι Anna Gramm που του αρέσει η τέχνη και λύνει γρίφους. Η πρωταγωνίστρια τον ζηλεύει, ελλείψει κανονικών γυναικών. Ναι…
Οι άλλοι είναι ανάξιοι οποιασδήποτε αναφοράς, ο μόνος που ίσως αξίζει είναι ο αρχικακός. Δε ξέρω πολλά για αυτόν, μόνο ότι είναι παιδικός φίλος του Kaito (αυτός από τη καλή ανάμνηση που είπαμε παραπάνω...) και μοιάζει με πρόβατο.

Επιλογικά

Το Phi Βrain δεν είναι άσχημο anime. Εάν ειδικά αποδεχθείς το ότι σε shounen δε πέφτει κανένα μπουκέτο, ούτε με λουλούδια, πόσο μάλλον με ξύλο και συνηθίσεις τους γρίφους, μάλλον θα σε διασκεδάσει. Θα κάνεις το κέφι σου, θα ψιλοσυμπαθήσεις και τους χαρακτήρες. Επίσης το op αξίζει πολλά! Αντικειμενικά  βέβαια, εάν το βλέπεις βδομάδα τη βδομάδα δύσκολα θα σε κρατήσει, καθώς δεν είναι τόσο ενδιαφέρον, ούτε διαθέτει κανένα τρομερό βάθος. Είναι μια light επιλογή, που σίγουρα δεν θα αλλάξει τον κόσμο των anime, απλά θα διασκεδάσει κάπως την ανία σου καθώς περιμένεις να γίνει τίποτα σοβαρό στο Ναρούτο.

ΒΑΘΜΟΣ (ναι τώρα βάζουμε και βαθμούς  άμα λάχει) : 5/10

8 σχόλια:

  1. pwwwww anatrixiasa! kala wtf to ksereis esy oti sta kommwthria kanoyme k maskes?????? E?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. to gomenaki me ta meme k to doro ekpli3i sto panteloni to kutupona trela!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόσχομεεεενννννννννννν του Αγίου Ευαγγελίουυυυ......! Μετανοείτε αμαρτωλά ανδρείκελα του σατανά! Απέχετε απο αμαρτωλάς διασκεδάσεις τας οποίας φέρουν την σατανικήν σφραγίδα τού, με δήθεν αθώους γρίφους και λοιπά φαν γκέιμς όπου ως μοναδικήν τους απάντηση έχουν τον απόκρυφο αριθμό 666! ΌΟΟΟΟξω στας απανταχου απροσδιορίστου φύλου Αννες αι οποία αποβλέπουν στο να μας κυλίσουν στον βούρκον της ακολασίας! Αμήηηηηηηνννννν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. oust reee kurie elehson epitelous!!!!!!!!nea elenh louka mas vrhke....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. λίγα τα λόγια για τον κύριε ελέησον, αντε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ayth sto test einai h anna bissh h h lia bissh?

    ΑπάντησηΔιαγραφή